Изофлавони на соята

Ф

Изофлавоните са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Това са вещества, които имат действие подобно на женските полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

Биологичното действие на изофлавоните се свежда до следните четири механизма:

  • действие като естрогени и антиестрогени – като естрогени, защото са с естрогеноподобно действие, а като антиестрогени, защото се конкурират с ендогенния естроген за естрогеновите рецептори и свързвайки се с тях действат като антиестрогени;
  • действие като антиканцерогени;
  • действие като вещества, укрепващи имунната система;
  • действие като антиоксиданти;

Вследствие съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания; на климакса и менопаузата; на остеопорозата и някои ракови заболявания. На учените и лекарите отдавна е направило впечатление, че населението от азиатските страни по-рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания, от някои форми на рак, като рак на гърдата, простатата, дебелото черво, от остеопороза, а симптомите на климакс и менопауза при жените са по-леки. Разбира се не една е причината и не един е рисковият фактор. Няма съмнение, обаче, че начинът на хранене има съществено значение.

В периода на климакс и менопауза настъпва едно постепенно угасване на яйчниковата хормонална функция и намалява продукцията на естрогенни С понижаването нивото на естрогенните в кръвта се свързват редица неприятни симптоми като топли вълни, изпотяване, сърцебиене, напрегнатост, променливо настроение и др. Интересно е да се отбележи, че в азиатските страни, където консумацията на соя е много по-голяма, невро-вегетативната симптоматика е значително по-слаба, а в Япония термин “топли вълни” дори не съществува. Но за това пък при едно изследване е установено, че количеството на излъчените с урината изофлавони при японките е около сто пъти по-високо в сравнение с европейките и американките.

В лечебната практика за повлияване на тези симптоми се прилагат редица естрогенни препарати. Това е т.нар. хормонално заместителна терапия. Тя обаче има значителни негативни страни – като необходимостта от задължителен преглед от мамолог и цитонамазка на всеки 6 месеца, поради повишения риск от поява рак на гърдата, тъй като развитието на този вид рак е тясно свързано с високо естрогенно ниво в организма, както и рак на шийката на матката. Не трябва да се пренебрегват и редица нежелани реакции като задържане на течности, напълняване, окосмяване и склонност към тромбози, особено при жени пушачки.

На международен симпозиум, състоял се в Брюксел през 1998 г. италиански изследователи докладваха съобщение, отнасящо се за 104 жени в менопауза, които са получавали в продължение на 12 седм. по 76 мг. изофлавони и при 46% от тях се наблюдава значително редуциране на климактеричната симптоматика.

Изофлавоните имат отношение и към остеопорозата, което е едно доста често срещано съвременно заболяване, особено сред жените в менопаузата. Касае се за костно заболяване, при което намалява твърдата минерална съставка на костната тъкан и костите стават крехки и чупливи. Медицинската статистика сочи, че през 1990 г. в света са регистрирани 1 660 000 случаи на фрактура на тазобедрената става, 2/3 от които са при жени. Около 50 фактора са отговорни за здравината на костите. Сред тях са спортуването, нивото на вит.Д и калций, тютюнопушенето, хормонални и бъбречни заболявания и др. Безспорно начинът на хранене и адекватният прием на калций има съществено значение, тъй като той заедно с фосфора са двата основни макроелемента, изграждащи минералната част на костите.

Два вида клетки в организма непрекъснато си противодействат. Остеобластите, които изграждат костното вещество, и остеобластите, които го разрушават. Изофлавоните потискат остеокластите чрез потискане на ензима тирозин-киназа.

Освен повлияване на менопаузалната симптоматика, изофлавоните имат и превантивно действие по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и техните усложнения инфаркт и инсулт, които са основната причина за смърт в индустриално развитите стани. Те понижават нивото на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, понижават нивото на LDL-холестерола и увеличава нивото на HDL-холестерола, подобряват еластичността на артериите, потиска пролиферацията на клетки в съдовата стена.

В БАД на компанията “ Vision International People Group“ Изофлавони на соята влизат в състава наМедисоя„.

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.