КАЛЦИЙ

.

Физиологичното значение на калция в организма е многообразно. Той влиза в състава на основния минерален компонент на костната тъкан -оксиапатит, микрокристалите на който образуват плътната структура на костната тъкан. Йоните на калция придават стабилност на клетъчните мембрани, образувайки връзки между отрицателното заредените групи на фосфолипидите, структурните белтъци и гликопротеидите. Калцият играе важна роля в осъществяването на междуклетъчните взаимодействия, което обезпечава подреждане на клетките при тъканите образувания.

Наред с пластичните и структурни функции, калция играе важна роля при осъществяването на много физиологични и биохимични процеси: той е необходим за нормалната възбудимост на нервната система и съкращението на мускулите, явява се активатор на редица ензими и хормони, а така също е важен фактор за съсирването на кръвта.Човешкият организъм съдържа 1000-1200 г. калций, 99% в костната тъкан, дентина, зъбния емайл, а 1% играе изключително важна роля като вътрешно клетъчен калций, калций в кръвта и тъканите течности. Разбира се калцият играе най-важна роля във формирането на костите. За включването на калция в костната тъкан са необходими витамин D, фосфати, магнезий, цинк, манган, аскорбинова киселина и други фактори. Калцият участва в процесите на предаване на нервни импулси, осигурява равновесие между процесите на възбуждане и задържане в кората на главния мозък, участва в регулиране съкращаването на скелетните мускули и сърдечния мускул, влияе върху киселинно-алкалното равновесие в организма, активността на редица ензими. Калцият е необходим за функционирането на клетъчните мембрани, за работата на ядрения апарат на клетките, той спира освобождаването на хистамин, като с това намалява проявяването на алергични реакции, болковия синдром и формирането на имунния отговор.

Трябва да се подчертае важната роля на калция като фактор на вътрешно клетъчната сигнализация. Недостатъчното количество на калций в организма засилва транспорта на калция от костите в кръвта, като така предизвиква деминерализация на костите и остеопороза. Калцият е особено необходим за бременни и кърмещи жени.

При децата скелета се обновява напълно за 1-2 години, при възрастните – за 10-12 години. Следователно, минералния компонент на костната тъкан се намира в динамично равновесие с йонизирането на калция и фосфора, които са разтворени в кръвната плазма. При възрастните хора от костите се отделя за денонощие до 700 мг калций и толкова се натрупва в тях отново. Костната структура е не само най-важната опорна структура, но и депо за калций и фосфор, откъдето организмът извлича тези елементи при недостатъчното им постъпване с храната.
Количеството на калция във външно клетъчната течност и меките тъкани на възрастния човек не превишава Юг.. Концентрацията на калция в кръвната плазма при нормална наличност е в границите 2,4-2,6мМ/л (9,5-10,5 мг на 100 мл). Приблизително половината от това количество е свързано с белтъците в кръвта, главно с албумина. Другата половина е ултрафилтриран калций, голямата част от който е представена от йони на калция – Са2+, по-малката – разтворими комплекси с цитрати, фосфати и бикарбонати.

Снижението на равнището на албумина при белтъчна недостатъчност се съпровожда с намаление на свързания с белтък калций, което не води до метаболитни разстройства. Изменението на концентрацията на йонизирания калций има доста по-тежки последствия. Падането й води до нарушение на минерализацията на костната тъкан, рахит и остеомалация, загуба на мускулния тонус, повишена възбудимост на двигателните неврони.

Всмукването на калция става във вид на соли на фосфорната киселина в стомаха при отсъствие на жлъчни киселини с помощта на особени транспортни механизми, обезпечаващи възможност за преноса му през стените на стомаха и червата в кръвния поток, както по градиента на концентрация, така и срещу него.Необходимостта от тези механизми е обусловена от факта, че липопротеинните мембрани на клетките, в това число и на лигавицата на тънките черва са слабо пропускливи за йонизиран калций и неговия пренос изисква специални канали или молекули – преносители.На абсорбцията на калций в стомаха влияе наличността на витамин D в организма. Всмукването на калция зависи така също и от белтъците в храната, лимонената киселина и лактозата. Стимулиращото действие на белтъците е обусловено от факта, че отделящите се при хидролизата им аминокиселини, образуват с калция добре разтворими комплекси. Аналогичен е механизмът на действие на лимонената киселина. Лактозата пък препятства образуването на неразтворими фосфорно-калциеви соли.

Към факторите, затрудняващи абсорбцията на калция се отнася излишното съдържание на фитинова киселина в храната, неорганични фосфати, мастни киселини. Тези съединения свързват калция в неразтворими форми.Реална опасност създава излишното потребление на животински мазнини.

Жлъчните киселини способстват за усвояването на мастните киселини и подобряват оползотворяването на калция.Особено добре се усвоява калция от млякото и млечните продукти.

С урината човек отделя 150-350 мг калций в денонощие, при което жените губят по-малко калций, отколкото мъжете. Разходът на калций съществено нараства при бременност и кърмене. От организма на кърмещите жени с млякото се отделя от 150-300 мг калций на ден.

Препоръчителна норма калций е 800 мг/денонощие. При бременност и лактация – до 1200 мг/денонощие. За деца до 1 година – 240-600 мг/денонощие, от 1 до 7 години – 800-1200 мг/денонощие, за деца от 7-17 години – 1100-1200 мг/денонощие.

Приемането на калций се препоръчва за профилактика на остеопороза, регулация на функционирането на ЦНС, при недостатъчна функция на паращитовидните жлези, алергични заболявания (серумна болест, копривна треска, ангионевротичен оток, сенна хрема), за намаляване на съдовата проницаемост (хеморагичен васкулит, лъчева болест, възпалителни и ексудативни процеси), при кожни заболявания (екзема, псориазис), при хроничен хепатит, токсични увреждания на черния дроб, като кръвоспиращо средство при кръвотечения, като противоотрова при отравяне със соли на оксаловата и флуорната киселина.

Източник на калций са млякото и млечните продукти.

В БАД на „Vision International People Group“ калций има вНутримакс„, „Пакс„, “ Пакс-Форте“ ,“Лайфпак Сеньор„, „Лайфпак Джуниър„, „Медисоя„,“Be Big„, “ “ .

 

В началото на страницата

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.