Китайска ангелика (Angelica Sinensis (Oliv.) Diels)

Китайска ангелика (Angelica sinensis)Корените и коренищата на китайската ангелика съдържат етерични масла (ангелиново), кумарини,флавоноиди, дъбилни вещества витамин Е и др.

Китайската ангелика притежава общо укрепващо и тонизиращо действие, допринася за нормализацията функциите на централната нервна система, препоръчва се при вегетативни неврози и безсъние. Тя подобрява периферното кръвообращение, разширява кръвоносните съдове, намалява вискозитета на кръвта и риска от тромбообразуване. Притежава обезболяващ ефект, който превъзхожда този на аспирина. Повишава нивото на хемоглобина и се препоръчва при лечение на анемии. Стимулира отделянето на жлъчка, стомашен и панкреатичен сок, подобрява моториката на стомашно-чревния тракт. Поради това се препоръчва при хипоацидни гастрити, дуоденити, инфекциозни и не инфекциозни колити, дискинезия на жлъчните пътища.

Етеричното масло на китайската ангелика има спазмолитично и противомикробно действие, препоръчва се при заболявания на дихателната система. Освен това действа като уросептик, има диуретично действие и се препоръчва при възпалителни заболявания на пикочо-половата система.

Китайската ангелика често е наричана „женски жен-шен“. Тя нормализира хормоналния баланс в женския организъм. При дисменорея възстановява редовността на менструалния цикъл и отстранява болезнените усещания. Оказва благоприятно действие при гинекологични заболявания свързани със застойни явления в малкия таз. Подпомага възстановяването на менструалния цикъл след спиране на хормонални препарати. В китайската медицина растението се използва за облекчаване на родилните болки.

В БАД на компанията „Vision International People Group“ китайската ангелика влиза в състава наНутримакс“ и „Артемида„.

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.