Корен от куркума (Curcuma longa L)

.

Родината на куркумата дълга е Източна Индия и Виетнам. От незапомнени времена тя широко се култивира по цяла тропическа Азия. Куркумата се използва за хранителни и медицински цели. Коренът при изсушаване се превръща в ” камък “, в разрязан вид блести, като рог, много е плътен , потъва във вода.

Най добре изследвания компонент на куркумата е куркумин. Влажната куркума съдържа от 0,3 до 5,4% куркумина. Куркумата също така съдържа ефирно масло 4-14%, включва също така tumerone, atlantone, и zingiberone. Тези масла имат лекарствени свойства и мога да бъдат първични активни компоненти на куркумата в дадени условия . Куркумата също така съдържа захар (28% гликоза, 12% арабиноза), белтъчини и смоли.

Препоръчителната доза на куркумина – 400 – 600 мг три пъти дневно. Няма никакви токсични реакции при приемането на стандартни дози , защитава черния дроб от разнообразни хепатотоксични вещества, включващи и четирихлорен въглерод.

Хепатопротекторния ефект на куркумата вероятно е обусловен от нейното мощно антиоксидантно действие. Куркумата съдържа няколко водо – и мастно разтворими антиоксидантни компоненти, от които най-активен се смята куркумина.

Антиоксидантните свойства на другите вещества на куркумата са съществени. От водния екстракт на куркумата е извлечен термоустойчив белтък, който e по- ефективен от куркумина против супероксидите, и по – ефективен в игибироването на оксидантното повреждане на ДНК.

При добавянето на куркумата в храната (един процент на куркума от теглото на храната в течение на 10 седмици)е установено , че тя ни защитава от образуването на липиди .
Мастните прераждания, некрозите и хиперплазията на жлъчните пътища предизвикани от алфатоксин В1 напълно се възстановяват от куркумина. В допълнение към антиоксидантния ефект, куркумин има способност да засилва детоксикационната функция на черния дроб, облекчава отделянето от организма на голямо количество токсини.

Ефирното масло и куркумин оказват мощно противовъзпалително действие. При орално приемане на куркумина при остри възпалителни процеси ефективността е както при кортизон или фенилбутазон, а при хронични процеси на 50% по слабо от тези препарати без да дават странични ефекти.

Куркуминът също така обладава жлъчегонно действие, увеличава синтеза на жлъчната киселина на повече от 100%. Куркуминът и неговите производни оказват противотуморна активност. По време на експеримента е установено, че на различните ракови клетки куркуминът и неговите производни въздействат различно. Взетите клетки от злокачествен тумор при левкемия, тумор на гърдата, дебелото черво, хепатоцелуларен и яйчников карцином се разпаднаха (apoptosis ) в присъствието на куркумина. При раковите клетки на белия дроб, бъбреците, простата, шийката на матката, тумори на ЦНС и меланоми куркумин оказва устойчиво цитостатическо действие.

В клиничните изпитания на 15 пациента с напреднал стадий на рака на дебелото черво е била установена висока терапевтическа активност на екстракта от куркума, еквивалентно на 180 мг куркумина, приемано перорално.

Антимикробно и антифунгално действие на Куркуминът оказва противоязвен ефект, унищожава хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).

Куркуминът понижава нивото на вредния холестерол ( липопротеиди с ниска плътност ) в кръвта и нормализира състава на жлъчната течност. Куркумата не само чисти, но и подобрява циркулацията на кръвта и стимулира образоването на еритроцитите. Това растение регулира обмяната на веществата, коригира както излишък, така и недостиг на метаболическите процеси, и способства усвояването на белтъчините. Установено е и имуномодулиращо свойство на куркумина. Под действието на това вещество, се увеличават общото число на левкоцитите и антитела образуващите клетки, а така също се увеличава фагоцитарната активност на макрофагите.

В БАД на компанията “Vision International People Group” Куркумата влиза в състава на Nature Tan .

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.