Лекарствена Валериана (Valeriana Officinalis L.)

Валериана (Valeriana officinalis) За медицински цели се използват коренищата и корените, които съдържат до 2% етерични масла (изовалерианова, борнеол, борнилизовалерианат), иридоиди (валепотриати), алкалоиди (валерин, хатинин), гликозиди и др.

Валерианата притежава седативно, транквилизиращо, спазмолитично и антиконвулсивно действие, оказва положително регулаторно влияние на работата на сърцето (влияе на механизмите на автоматизма и проводимостта), подобрява коронарното кръвообращение и подпомага за намаляване на артериалното налягане. Повишава качеството на съня, особено на хора страдащи от безсъние и нервно превъзбуждане, не предизвиква чувство на сутрешна сънливост. Стимулира процесите на отделяне на жлъчката и секреторната функция на стомаха и панкреаса.

Препоръчва се при безсъние, мигрена, неврози, заболявания на сърдечно-съдовата система, бронхиална астма, невродермит, тиреотоксикоза, климактеричен синдром. Заедно с други седативни средства се прилага при заболявания черния дроб и стомашно-чревния тракт.

В БАД на компанията „Vision International People Group“ валериана влиза в състава на Пасилат„, “ Пакс-Форте“

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.