Линолова киселина

.

ПНМК от реда омега-6 : гама-линоленова, дихомо-гама-линоленова и арахидонова киселина.
В рационалното хранене препоръчителното съотношение на ПНМК омега-6/омега-З е 10:1, а в лечебното хранене от 3:1 до 5:1.

Основната биологична роля на ПНМК е структурно-функционалната организация на клетъчните мембрани и биосинтезът на ейкозаноидите-медиатори на метаболитните реакции. Под понятието ейкозаноиди са обединени простагландините, простациклините и тромбоксаните, които се образуват от ПНМК под въздействието на ензима циклооксигеназа, и левкотриените, които се образуват под действието на липооксигеназата. Ейкозаноидите притежават широк спектър на действие. Образуваните от ейкозапентаеновата киселина ПНМК омега-3 разширяват кръвоносните съдове, намаляват артериалното налягане и съсирваемостта на кръвта, предпазват от развитие на бронхоспазъм, възпалителни и алергични реакции. Докозахексаеновата (ПНМК омега-3) киселина се трансформира по-бавно в ейкозаноидите, отколкото ейкозапентаеновата. Тя се явява важен компонент на клетъчните мембрани в ЦНС, натрупва се в синапсите, фоторецепторите и сперматозоидите.

Прилагането на ПНМК е ефективно за снижаване на риска от възникване на атеросклероза (благодарение на хипохолестеролемичното и хипотриглицеридемичното действие), хипертонична болест и други заболявания на сърдечно-съдовата система, предотвратява тромбообразуването, при нарушено мозъчно кръвообращение, за укрепване на имунната система, нормализиране на работата на жлезите с вътрешна секреция, в частност надбъбречните и полови жлези, в онкопатологията, бронхиална астма, ревматоиден артрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, дисбактериоза, захарен диабет, мултиплена склероза, заболявания на черния дроб, за подобряване състоянието на кожата и косата.

Прилагането на гама-линоленова киселина от маслото на иглика и лекарствена краставичка е особено важно за лица, в чийто организъм е блокиран синтезът на гама-линоленова киселина от линолова – възрастни хора, при злоупотреба с алкохол, при захарен диабет, дефицит на витамините РР, В6 и С, при недостатъчност на цинк и магнезий.

В БАД на компанията „Vision International People Group“ линоловата киселина влиза в състава наСталон„.

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.