Масло от иглика (Oleum Primulae Veris L.)

Масло от иглика (Oleum Primulae veris)Съдържа растително масло богато на линоленова и гама-линоленова киселина (отнасят се към ПНМК от семейството на омега-6.

Нейните яркожълти цветове се разтварят за кратко време след стъмване, загиват преди настъпването на следващото утро и така на следващата вечер нови цветове красят растението. Игликата (Oenothera biennis) е дошла от източния бряг на Канада. Тя е била много популярна сред индианците, най-вече за лечение на проблеми с кожата и заздравяване на раните. Вътрешно се е използвала при астма, настинки и грип. Растението е пренесено в Англия през XVII век, където по-късно било наречено “кралско лекарство за всички болести”.

В маслото на игликата има две важни ненаситени мастни киселини: линоленова (алфа-линолеинова) и гама-линоленова киселина. Първата е една от есенциалните мастни киселини, което означава, че организмът не може да я синтезира, а трябва да си я набавя от храната. Втората се синтезира от организма на базата на основни съставки, внесени с храната.

Есенциалните мастни киселини (често споменавани като витамин F) имат много полезни ефекти – предпазват от сърдечни заболявания (инфаркт, повишено кръвно налягане), затлъстяване. Организмът синтезира гама-линоленова киселина от линоленовата киселина (тя е източник на простагландини). Световната здравна организация (СЗО) смята есенциалните мастни киселини за много важни и препоръчва 3% от дневния внос на калории да бъде от ненаситени мастни киселини. При кърмачките и децата този процент трябва да бъде 5%.

Около 72% от маслото от иглика е линоленова киселина, а около 9% – гама-линоленова киселина. Затова растението се смята за най-добър природен източник на витамин F, антиоксидант, неутрализиращ вредните свободни радикали.

Съвременният начин на живот и хранене, за съжаление не осигуряват достатъчен внос на ненаситени мастни киселини. Точно обратното – храната ни е богата на наситени мастни киселини, холестерол, преработени растителни масла (без ненаситени мастни киселини) и алкохол. Джил Белч, учен от университета в Глазгоу, изследвал 52 пациента с ревматоиден артрит. В рамките на това двойно сляпо проучване е използвано масло от иглика и плацебо: 17 пациента получавали масло от иглика, 17-комбинация от масло от иглика и рициново масло, а 18 плацебо. При първата група при 83% от пациентите болките значително намалели, така че те могли да редуцират или преустановят вземането на болкоуспокояващи. Във втората група 94% получили същия ефект, докато за групата с плацебо този ефект бил само в 34% от пациентите. Подобрението настъпило 2-4 месеца след започване на лечението.

Маслото от иглика се оказало полезно и в друга област – приемането му значително облекчава предменструалния синдром. В едно изследване във Великобритания върху 70 жени, които преди това нямали резултат от прием на средства, облекчаващи предменструалния синдром, прилагането на 2 капсули масло от иглика 3 пъти дневно дало резултати: при 67% оплакванията изчезнали, при 22% се отбелязало частично подобрение, при 11% терапията била неефикасна.

Маслото от иглика може да бъде полезно при лечението на алкохолната зависимост, тъй като алкохолът подтиска трансформацията на линолеинова в гама-линоленова киселина, което води до депресия. Депресията обаче подтиква алкохолиците към пиене. Маслото от иглика индиректно намалява желанието за пиене чрез намаляване на депресията. Известно е, че алкохолът уврежда черния дроб и бъбреците, а маслото от иглика защитава тези органи, подтискайки ензимната блокада, предизвикана от алкохола.

Други полезни ефекти са: намаляване степента на диабетните усложнения, на хиперактивността на щитовидната жлеза, забавяне процесите на стареене.

Въз основа на всички тези качества, маслото от иглика е хранителна добавка с широко приложение и доказан ефект.

Внимание! Ненаситените мастни киселини са чувствителни към вредното влияние на свободните радикали, в резултат на което самите те могат да станат вредни. Затова в случаи на използване на значителна доза масло от иглика е необходимо допълнително приемане на антиоксиданти.

В БАД на компанията „Vision International People Group“ масло от иглика влиза в състава наМега„.

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.