Палма-джудже (Serenoa Repens ( Bartr.) Small )

.

За медицински цели се използват зрелите плодове на палмата. Активните компоненти на растението са фитостеролите (растителни стероиди), които оказват тонизиращо действие върху мъжката репродуктивна сфера, забавят хиперплазията на простатата, нормализират функцията на тестисите, усилват сперматогенезата и възпрепятстват развитието на импотентността. Механизмът на изброените процеси е следният:

  1. Биологично активните компоненти на палмата-джудже намаляват активността на ензима 5 а-редуктаза, който контролира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ), а също затруднява свързването на ДХТ с клетъчните рецептори, отслабвайки прекалено изразения му хормонален ефект.
  2. Биологично активните компоненти на палмата-джудже инхибират също и друг ензим – ароматаза, който превръща тестостерона в естрадиол и други женски полови хормони, затрудняват свързването на естрогена с рецепторите му, отслабвайки неблагоприятното му действие върху простатата и мъжките органи като цяло.

Двата ефекта действат едновременно.В медицината палмата-джудже се използва като диуретично, противовъзпалително и общоукрепващо средство при лечение на заболявания на простатата, пикочния мехур и импотентност. Съчетава се добре с препарати съдържащи цинк и селен.

БАД на компанията “ Vision International People Group“ палмата-джудже влиза в състава на Артум„.

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.