Прополис (пчелен клей)

n

n

Думата „прополис“ произлиза от гръцката дума „прополисео“-замазвам, залепвам. Прополисът се е използвал още от древните египтяни за балсамиране на мумии. Едно пчелно семейство събира годишно около 30 до 80 грама прополис за замазване на цепнатини, закрепване на питите и защита на пчелното гнездо от болести.

Прополисът (пчелният клей), представлява смолисто вещество с жълтозелен до тъмночервен цвят, горчив вкус и специфичен мирис на растенията от които е получен. С течение на времето цветът му потъмнява.

Растенията отделят върху младите пъпки смолисти вещества, които ги предпазват от вредни фактори. Пчелите събират тези вещества, както и от обвивките на поленовите зърна и примесвайки ги със собствени секрети ги внасят в пчелното гнездо. Те използват прополиса за полиране и дезинфекциране на пчелните килийки преди майката да снесе яйца в тях. Използвайки прополиса пчелите подържат постоянно стерилно пчелното гнездо (факт установен още през 19 век).

Основният състав на прополиса са: флавоноиди, органични киселини, алдехиди, аминокиселини, микроелементи и минерални вещества. Установени са наличия на: титан, олово, мед, ванадий, хром, никел, мед, калций, натрий, желязо, манган, молибден, селен и др.

Поради изключително силните бактерицидни и дезинфекциращи свойства, прополисът, още от дълбока древност е използван за лечение на простудни заболявания, рани, язви и др. болестни състояния.

От дългогодишни наблюдения в различни страни на света е установено, че прополисът притежава разностранни действия: бактериостатично (задържа развитието на много видове бактерии), бактерицидно (убива повече от 100 вида бактерии), противовирусно (спира развитието на вирусите), Фунгицидно (спира развитието на гъбите), анестезиращо (обезболява 5.2 пъти по-силно от 2% новокаинов разтвор), противовъзпалително, дезодориращо, противотуморно, противокариесно, противорадиационо, герантологично (забавя стареенето на тъканите), способства епителизацията на раните. Той се използва в оториноларингологията при отити, ангини, фарингити, в помологията при лечение на бронхити, пневмонии и туберкулоза. Оказва благоприятен ефект при болести на щитовидната жлеза. Прополисът притежава противоязвени свойства, като нормализира стомашната секреция и съкращава срока на лечението. Добри резултати се получават при лечението на кожни заболявания (дерматомикази, псориазис и др). Забавя развитието на раковите клетки. Предпазва нормалните клетки от поражения от вредни фактори, като не оказва вредно действие върху организма. Прополисът спомага при инактивирането на попаднали в организма отрови.

Прополисът притежава широк спектър на въздействие върху целия наш организъм, на всички органи и системи.

Много важно свойство на прополиса е, че не унищожава нормалната чревна флора, а убива болестотворните микроорганизми, като не създава резистентност (устойчивост спрямо антибиотици) у тях. Той не само действа директно върху микроорганизмите, но едновременно засилва фагоцитозата, процес чрез който се елиминират убитите клетки и се изхвърлят от организма. Усилва имунитета, повишава нивото на гама глобулините в кръвта, действа антиагрегантно (намалява съсирваемостта на кръвта), поради което е особено препоръчителен за хора над 55 годишна възраст. Има изразено антисклеротично действие, като намалява съдържанието на холестерола в кръвта. Действа капиляро укрепващо – при кръвотечения от носа и венците.

Много подходящо е използването на прополиса при заболявания на кожата и устната кухина (рани, изгаряния, нагноявания, посоперативни цикатрикси, кървене на венците и др.), ускорява процесите на резорбция в кожата, поради което се използва в дерматологията и козметиката.

Продължителната употреба на прополиса не се отразява неблагоприятно на организма на човека.

В БАД на компанията „Vision International People Group“ прополисът влиза в състава наБиск“ и Lifepak Junior – (Be Healthy ) .

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.