Соев лецитин

.

Лецитинът представлява сложно органично съединение, отнасящо се към групата на фосфолипидите (фосфатидите), които по своята химична структура се явяват сложни естери на глицерина с мастните киселини, включващи фосфорна киселина и азотосъдържащо вещество. Соевият лецитин съдържа фосфатидилхолин, фосфатидилсерин, фосфадитилинозит и фосфатидна киселина.

Лецитинът е един от най-важните липидни компоненти на клетъчните мембрани. Той оказва мембраностабилизиращо действие. В мозъчната тъкан и клетките на нервната система има особено високо съдържание на лецитин.Той подобрява функцията на невроните и състоянието на миели-новите обвивки на нервните влакна, в резултат на което се проявява положителното влияние на лецитина върху паметта, когнитивната функция на мозъка и умствената работоспособност.

Лецитинът се явява източник на метални групи, играещи важна роля в обменните процеси (активна проява имат в липидния обмен – предпазват от развитие на мастна дегенерация и цироза на черния дроб). Освен това, като важен компонент на хепатоцитните мембрани и синергист на липидните антиоксиданти, лецитинът притежава хепатопротективно действие, повишавайки защитните свойства на хепатоцитите към разрушаващи факто¬ри с различна етология.

Лецитинът притежава антисклеротични свойства. Той снижава нивото на холестерина в кръвта и предотвратява отлагането му в съдовите стени. Освен това, явявайки се компонент на плазмените липопротеини, лецитинът в състава на липопротеините с висока плътност (ЛПВП) способства т.нар. обратен транспорт на холестерина и неговото извеждане от съдовите стени. Едновременно с това той благоприятства намаляване на артериалното налягане. Всичко това определя важната роля на лецитина в профилактиката и лечението на атеросклерозата и други сърдечно-съдови заболявания.

В състава на лецитина влизат холин и кефалин. Един от основните медиатори на нервната възбудимост, в т. ч. нервно-мускулната проводимост е ацетилхолинът, който се образува от холин. Ето защо лецитинът стимулира съкратителната способност на мускулните влакна, а също така повишава силата и издръжливостта на мускулатурата.

Лецитинът нормализира функцията на половите жлези и оказва положително влияние на сексуалната активност.

В БАД на компанията ” Vision International People Group” лецитинът влиза в състава на “Бюти“, „BRAIN-O-FLEX“.