Спирулина – синьо-зелено водорасло (Spirulina maxima)

.

Спирулината е морско водорасло което по цял свят е признато като един от най-обещаващите източници на белтъци сред растенията. Белтъците, които съдържат много незаменими аминокиселини съставляват повече от 60% от биомасата на водораслото. Освен това спирулината съдържа полиненаситени мастни киселини, полизахариди (алгинова киселина), витаминен комплекс (А, Е, В1 В2, В5, В6, В9, B12, H), макро- и микроелементи (калций, магнезий, фосфор, калий, желязо, йод, манган, мед, цинк, молибден), т.е. се явява ценно хранително вещество. В спирулината е бил открит неидентифициран фактор наречен “фактор за контрол на растежа”, който управлява процесите на растеж и развитие на клетката. Спирулината също се явява богат източник на ксантофил и фикоцианин, които притежават противотуморна активност.

Спирулината нормализира белтъчната, липидната и въглехидратна обмяна, оказва антиоксидантно, имуномодулиращо, радиопротекторно,меко аноректично действие, а също притежава сорбционни и детоксикационни свойства, намалява съсирваемостта на кръвта, усилва адаптационните възможности на организма.

Спирулината се прилага за намаляване на наднормено тегло, профилактика и лечение на анемии, в диетотерапията на захарния диабет, подагра, сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест), язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, хронични заболявания на черния дроб, при имунодефицитни състояния, за профилактика и в комплексното лечение на онкологичните заболявания, за намаляване вредното влияние на факторите на околната среда, в т.ч. радиацията, при деца с алергии към кравето мляко, в специализираното хранене на спортисти, при стресови ситуации.

В БАД на компанията “Vision International People Group” спирулината влиза в състава наХромвитал“.