ЦИНК

ЦИНК

В организма на човека съдържанието на цинк е 2-3 г. равнището на цинка е по-високо в спермата, еритроцитите, черния дроб, мозъка, кожата, а също така в костите и косата.

Микроелементът цинк влиза в структурата на активния център на няколкостотин металоензими. Той е необходим за функционирането на ДНК и РНК-полимеразите, контролиращи процесите на предаване на наследствена информация й биосинтез на белтъчини, а с това и репаративните процеси в организма, също ензима на ключовата реакция на биосинтез на хем, влизащ в структурата на хемоглобина, цитохромите на дихателните вериги на митохондриите, цитохром Р-450, катализата и миелопероксидазата. Цинкът влиза в структурата на ключовия антиоксидантен ензим – (Zn, Си) – супероксиддисмутазата и индуцира биосинтеза на защитните белтъчини на клетката металотионеините, по силата на което цинкът е антиоксидант с репаративно действие.

Цинкът играе важна роля в реализацията на хормоналните функции в организма. Той влияе непосредствено върху произвеждането и функционирането на инсулина, а с това и върху всички инсулинозависими процеси. При мъжете цинкът участва в синтеза на тестостерон и функционирането на половите жлези, по силата на което се проследява обратната връзка между нивото на цинк в организма и потентността. Тъй като е инхибитор на 5-алфа-редуктазата цинкът регулира нивото на метаболит на тестостерона – дихидротестостерон, а неговият излишък обуславя хиперплазията на простатата. Цинкът е необходим и за женския организъм, тъй като влиза в структурата на рецепторите на естроген, като така регулира всички естрогенозависими процеси.

Цинкът е жизнено важен за функционирането на тимуса и нормалното състояние на имунната система на организма и освен това е компонент на ретинолопренасящите белтъци. Цинкът заедно с Вит. А и Вит. С възпрепятства възникването на имунодефицит, стимулира синтеза на антитела и оказва противовирусно действие. Цинкът помага на зарастването на рани и язви, участва в процесите на вкусовото възприятие и обонянието, необходим е за функционирането на централната нервна система и процесите на запаметяване.

Показател за обезпечение на организма с цинк може да бъде концентрацията му в утайката на кръвта (в норма – 700-1200 мкг/л), косата(125-225 мкг/г), равнище на екскрецията с урината (0,1-0,7 мг/денонощие). Нарушението на вкуса и обонянието са признаци за дефицит на цинк в организма. норми на потребление при възрастни – 15 мг/денонощие, бременни и кърмещи – съответно 20 и 25 мг/денонощие.
Основни източници на цинк за организма са месото, птиците, твърдите сирена, зърнени и бобови култури, орехи и скариди.

В БАД на „Vision International People Group“ цинк има в „Антиокс„, „Лайфпак джуниър„, „Лайфпак сеньор„, „Артум„, „Ревиен „и „Nature Tan“ .

В началото на страницата

Вашият коментар

Name and email are required. Your email address will not be published.